Bij Valstar Simonis is altijd plek voor gemotiveerde, bevlogen en enthousiaste studenten die net als wij de noodzaak voelen onze wereld beter achter te laten voor toekomstige generaties.
Dagelijks wordt gewerkt aan ongeveer 175 verschillende indrukwekkende projecten, zoals de renovatie van De Nederlandsche Bank, Paleis ’t Loo en Wageningen University & Research. Dit doen we met ongeveer 70 medewerkers, vanuit onze vestigingen in Den Haag, Apeldoorn, Eindhoven en Groningen.
Valstar Simonis biedt begeleiding aan studenten die ervaring willen opdoen in hun vakgebied en tegelijkertijd kennis willen maken met onze mooie en levendige organisatie waar het bruist van de technische vakkennis.
Wil jij onderzoek doen naar een technisch vraagstuk? Bijvoorbeeld met een hoogtechnologisch specialistisch onderwerp of iets dat op het grensvlak van technologie en organisatie speelt? Bekijk dan eens ons overzicht van stageopdrachten.
OVERZICHT VAN OPDRACHTEN PER THEMA
THEMA: BIM EN BOUWPROJECTEN
Van clashes tot digital twins, en van energieberekeningen tot het visualiseren van Smart building
Voorzieningen: het 3D model (BIM) van een bouwtraject biedt enorme mogelijkheden voor onderzoeksopdrachten. Voorbeelden hiervan zijn als volgt:
Opdracht: BIM koppelen aan applicaties
Door de 3D modellen aan andere softwarepakketten te koppelen zoals Vabi, Design Builder en Honeybee kunnen we sneller en efficiënter de verschillende ontwerpen beoordelen. Wellicht weet jij een koppeling te maken tussen Revit en een energiemodel om op deze manier efficiënter te werken?
Opdracht: Ontwerpfouten analyseren en ontwerpen optimaliseren
Kunnen ontwerpen geoptimaliseerd worden door onderzoek te doen naar het aantal en soort clashes dat zich voordoet tijdens de ontwerpfases van reeds uitgevoerd projecten?
Opdracht: Digital twins
Er zijn nog maar weinig voorbeelden van werkende digital twins toepassingen, en deze vergen een enorme investering. Is het mogelijk om de uitwerking en het rendement van digital twins technologie in kaart te brengen?
THEMA: GEBOUWPRESTATIES
Zowel de capaciteit als het gebruik van installaties vormen een belangrijk onderdeel van het ontwerp van een bouwproject. Uiteindelijk weet je pas na de ingebruikname in hoeverre het ontwerp voldoet. Om het ontwerpproces zelf ook circulair te maken, willen wij graag weten hoe onze ontwerpen presteren en wat we daarvan kunnen leren.
Opdracht: ontwerp prestaties – capaciteit
Nagaan wat het werkelijke elektriciteitsgebruik/capaciteit van de aansluiting van een gebouw is na ingebruikname versus onze ontwerpuitgangspunten in VO/DO stadium.
Opdracht: ontwerp prestaties – verbruik
Hoe verhoudt het daadwerkelijke energieverbruik zich tot het voorspelde (berekende) energieverbruik? Welke factoren spelen hierbij een rol? Dit kan een casus zijn of een breed, database-gericht onderzoek. Dit onderzoek kan aansluiten op eerder onderzoek naar energieberekeningen dat binnen Valstar Simonis is uitgevoerd.
Opdracht: energieverbruik per EED
European Energy Directive (technisch/commercieel/marketing): In 2012 is de Europese EED-richtlijn opgesteld die gebouweigenaren moet gaan bewegen hun gebouwen duurzamer (lees: lager energieverbruik) te maken. Hoe ziet de wetgeving er precies uit? Welke impact gaat dat hebben op de gebouwinstallaties? Hoe kan Valstar Simonis de gebouweigenaren helpen om aan deze wetgeving te gaan voldoen.
Opdracht: NTA 8800
Energie (verbruik)model: Het aanpassen/vernieuwen van het bestaande Energiemodel naar denieuwe norm NTA 8800 (maar dan met nauwkeuriger waarde per uur). Dit omdat deze norm ook geschikt is voor bestaande gebouwen. Eventueel kunnen deze gegevens ook gebruik worden voor input in de ANSI/ASHRAE 105-2014 (US/internationale norm), waardoor gebouwen wereldwijd kunnen worden vergeleken.
THEMA: ENERGIE EN INNOVATIE
Lopende ontwikkelingen in het aanbod van duurzame energie zijn vaak van groot belang in het ontwerpproces zelf.
Opdracht: energie-opslag: elektrisch
Wat zijn de ontwikkelingen in relatief grootschalige opslag van elektrische energie bijvoorbeeld ter vervanging van noodstroomaggregaten? Voordelen, nadelen, kosten en brandveiligheid. Of voor opvang van piekafnamen.
Opdracht: energieschakelaar
Valstar werkt aan een scale-up project dat betrekking heeft op een nieuwe technologie voor het bespoedigen van de energietransitie. Deze technologie vormt een schakel tussen groene energie-opslag, batterijen en waterstofproductie. Help jij ons team om deze technologie beter te begrijpen door middel van onderzoek naar de technologie zelf, het up-scalen (o.a. fabricage) van de technologie, en de toepassingen ervan?
Opdracht: gasloos ontwerp
Gasloze installatieconcepten (technisch): Met welke installatie / gebouwconcepten kunnen wij het comfort in de gebouwen bereiken, zonder dat daar fossiele brandstoffen voor nodig zijn? De voor-en nadelen overzichtelijk in kaart brengen inclusief de subsidiemogelijkheden. Deze studie moet onze adviseurs helpen om deze concepten vaker toe te passen en onder de aandacht van onze opdrachtgevers te brengen.
Opdracht: waterstof
Waterstof wordt gezien als “de energiedrager van de toekomst”. Wat zijn de mogelijkheden om waterstof toe te passen in gebouwinstallaties? Deze opdracht kan mogelijk aansluiten op eerder onderzoek binnen Valstar Simonis.
THEMA: SMART BUILDINGS
De populariteit van slimme oplossingen vergt een kritische benadering van de vele aspecten die hierbij komen kijken.
Opdracht: smart building toepassingen
Wat zijn de ontwikkelingen van smart building toepassingen in klimaatinstallaties?
Opdracht: communicatie
De grondslag van een data-gedreven wereld is communicatie. Communicatie binnen installaties, tussen installaties onderling, en naar de gebruikers. Denk maar aan recente ontwikkelingen in databussen en protocollen, zoals PoE, mesh, WiFi, Bacnet/IP, Bluetooth, REST(ful) API, MQTT, Modbus/IP, KNX/ IP, Webhooks, SQL-databases via JDBC. Hierbij moet ook gedacht worden aan kwalitatieve aspecten van de informatie zoals protocollen voor het inrichten van een datalake, zoals project haystack en Brick schema’s. Onze organisatie zoekt breder inzicht in de verscheidenheid van communicatie, mogelijke toepassingen en toekomstbestendigheid.
Opdracht: visualisering ontwerpproces
Welke ontwerpprincipes zijn van toepassing in de visualisering van smart building informatie?
Opdracht: smart building rendement
Wat is het rendement van smart building installaties?
Opdracht: smart building ontwerpproces
Wat is het stappenplan om tot een smartbuilding ready ontwerp te komen?
THEMA: CIRCULARITEIT
Circulariteit bespoedigt het duurzaam gebruik van materialen in bouwprojecten.
Opdracht: circulariteit
Hoe kunnen we losmaakbaarheid voor installaties het beste realiseren, welke flexibele en adaptieve installatieconcepten zijn er te onderscheiden en welke installatieconcepten scoren goed in de MPG?
Heb je zelf een andere interessante onderzoeksrichting en wil je hierover van gedachten wisselen?
Neem dan contact op met onze HR Officer Jennifer Pronk via . Zij zorgt ervoor dat je aan de juiste collega bij Valstar Simonis wordt voorgesteld.