Huis Voor De Stad Helmond © Ronald Tilleman 20240918 0240 Small

Het nieuwe Huis voor de Stad Helmond: een duurzaam en innovatief gemeentehuis

Artikel uit de nieuwste Valstar Visie. Lees de hele Valstar Visie hier.

In het voorjaar van 2024 is het nieuwe Huis voor de Stad Helmond opgeleverd en geopend. Vanuit vier verschillende locaties verhuisden de werknemers van de gemeente Helmond naar één centraal, modern pand. Het nieuwe gebouw is flexibel, duurzaam, energieneutraal en heeft een sterke focus op ontmoeting en samenwerking.

We praten over de totstandkoming van het nieuwe gemeentehuis met drie betrokkenen van Valstar Simonis: Ron Stoffels, senior projectleider elektrotechniek, Wally van Mierlo, senior projectleider werktuigbouwkunde, en Wilfried van Mierlo, senior adviseur. Voor Ron Stoffels was dit project extra bijzonder: je krijgt immers niet vaak de kans om het gemeentehuis in je eigen woonplaats installatietechnisch te ontwerpen…

Total Engineering
Omdat de vier gemeentelijke locaties moeilijk te verduurzamen waren, besloot de gemeente Helmond om op de locatie van het oude Stadskantoor een nieuw pand te bouwen. Het ontwerp voor het Huis voor de Stad Helmond kwam tot stand binnen een Total Engineering-team, bestaande uit Kraaijvanger Architects, Ryse, DGMR, Aronsohn en Valstar Simonis. Wally van Mierlo vertelt: “Deze samenwerking beviel zo goed dat hetzelfde team nu ook werkt aan het ontwerp voor het Huis voor de Stad Amersfoort.”

Circulair bouwen
De constructie (betonnen skelet) van een deel van het Stadskantoor is behouden en vormt nu de voorzijde en entree van het nieuwe pand. Bouwmaterialen van het oude pand zijn geoogst en hergebruikt. Zo zijn opnieuw gebakken metselstenen nu terug te zien in de vloer van het atrium. “Hergebruik op het gebied van installatietechniek wordt nog beperkt toegepast”, aldus Ron Stoffels, “maar hier hebben we wel onder meer kabelgoten en patchkasten opnieuw ingezet.”

© Ronald Tilleman 20240612 0355 Small
© Ronald Tilleman

Compact en licht
Door gebruik te maken van de constructie van het oude Stadskantoor was de beschikbare hoogte tussen de verdiepingen beperkt. Toch is het goed gelukt om de installaties in te passen. Wilfried licht toe: “Door het atrium als één groot retourkanaal voor de af te zuigen lucht te gebruiken, konden we flink besparen op ruimtebeslag en materiaalgebruik. Een ander voorbeeld van slim ruimte- en materiaalgebruik is de keuze voor het ‘WIFI-tenzij-principe’: de hoeveelheid databekabeling is geminimaliseerd.” De drie mannen van Valstar Simonis constateren dat het slimme lichtontwerp, het glazen dak van het atrium en het gebruik van veel hout voor een rustige uitstraling zorgen. Gebruikers van het pand zijn tot nu toe erg positief: het lichte en open karakter nodigt uit tot ontmoeting.

Projectaanpak
Natuurlijk verloopt een project soms anders dan gepland en was het budget soms een beperkende factor. Vanaf het begin is deze uitdaging onderkend. Ook leverde de nieuwe manier van werken voor de gemeente soms gaandeweg het project andere inzichten op en daarmee veranderingen in het ontwerp. Maar de goede samenwerking heeft uiteindelijk geleid tot een prachtig Huis voor de Stad Helmond.

===

David Hess van Kraaijvanger Architects: “Gebouw is klaar voor de toekomst”

Architect en partner bij Kraaijvanger David Hess is zeer tevreden over het werken in dit team. Hess: “Het succes van een project hangt vooral af van de expertise van de verschillende partijen, het mandaat wat men heeft en het onderlinge vertrouwen.”

David legt uit dat het opstellen van een Programma van Eisen onderdeel was van de uitvraag en parallel met ontwerp is ingevuld. Deze integrale aanpak zorgt ervoor dat theorie en praktijk beter op elkaar afgestemd zijn en dat leidt tot een duidelijker ontwerp en een beter eindresultaat. Hij vertelt: “Zo is het gebouw veel publieker geworden dan aanvankelijk gedacht. Het hele traplandschap is bijvoorbeeld toegankelijk voor het publiek. Daarnaast is er zorgvuldig nagedacht over de integratie van het gebouw in de omgeving. Het nieuwe gebouw bevindt zich op de route van het station naar de stad. In het ontwerp hebben we daarom gekozen voor vier ingangen. Daarvan zijn er momenteel twee in gebruik, maar in de toekomst kunnen meer ingangen worden geopend.”

Losmaakbaarheid
Bij de sloop van het oude pand is goed nagedacht over hergebruik. Er is een circulair sloopbestek gemaakt en materialen zoals beton en gipsplaten zijn hergebruikt in het nieuwe pand. Andere materialen zijn verkocht of teruggegaan in de kringloop. In het nieuwe gebouw is losmaakbaarheid van groot belang: materialen moeten gemakkelijk te verwijderen en opnieuw te gebruiken zijn. Voor het nieuwe gebouw is een materialenpaspoort opgesteld.

Flexibiliteit
De gevel van het gebouw heeft een weefpatroon: een knipoog naar Helmond als textielstad. Het gebouw bestaat uit twee cascodelen die tegenover elkaar staan, waarbij een van deze casco’s de oude constructie van het Stadskantoor is. Tussen deze casco’s bevinden zich de kenmerkende elementen, zoals het traplandschap en de raadzaal. De open balustrade bevordert de ontmoeting tussen mensen. “Ook belangrijk: het ontwerp biedt de flexibiliteit om het gebouw in de toekomst eenvoudig een andere functie te geven”, aldus de architect.

David is trots op het eindresultaat. “Het innovatieve en flexibele ontwerp, samen met de circulaire aanpak, heeft gezorgd voor een gebouw dat klaar is voor de toekomst.”

© Ronald Tilleman 20240612 0021 Small
Foto’s © Ronald Tilleman

Lees de hele Valstar Visie hier.

Meer informatie en foto’s over het Huis voor de Stad Helmond.

DEEL DIT BERICHT

VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel of een andere vraag? Wij beantwoorden deze graag voor je.

Meer Artikelen
Large Entree Kröller Müller Museum, Zomer, Photo Marjon Gemmeke Web
Artikelen

Uitbreiding Kröller-Müller Museum: meer ruimte voor de collectie

Het Kröller-Müller Museum behoort niet voor niets tot de best bezochte musea van Nederland. De publiekslieveling staat aan de vooravond...
Treant
Artikelen

Green Deal Duurzame Zorg: Treant en Valstar Simonis werken aan klimaatneutrale toekomst

In de Green Deal Duurzame Zorg (Green Deal 3.0) hebben zorgorganisaties afspraken gemaakt om hun milieu-impact te minimaliseren. Verduurzaming van...
Huis Voor De Stad Helmond © Ronald Tilleman 20240918 0240 Small
Artikelen

Het nieuwe Huis voor de Stad Helmond: een duurzaam en innovatief gemeentehuis

In het voorjaar van 2024 is het nieuwe Huis voor de Stad Helmond opgeleverd en geopend. Vanuit vier verschillende locaties...