Artikel uit de nieuwste Valstar Visie. Lees de hele Valstar Visie hier.
In de Green Deal Duurzame Zorg (Green Deal 3.0) hebben zorgorganisaties afspraken gemaakt om hun milieu-impact te minimaliseren. Verduurzaming van het vastgoed is daarvoor een van de instrumenten. Zorggroep Treant heeft zich gecommitteerd aan de Green Deal en onderzoekt samen met Valstar Simonis waar de meest kansrijke mogelijkheden liggen. Met het doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn voor de gehele vastgoedportefeuille Care en Cure.
Het zorgvastgoed van Treant bestaat uit drie ziekenhuislocaties (Hoogeveen, Stadskanaal en Emmen) en17 locaties voor wonen en zorg. In 2021 maakte Treant een CO2-routekaart en ontdekte dat veel voorgestelde maatregelen om de klimaatdoelen te behalen technisch niet één op één uitvoerbaar waren. Wilfred Vorsteveld, hoofd Huisvesting & Bouw: “We zijn daarom op zoek gegaan naar een partij die ons met realiteitszin kon begeleiden en adviseren om die doelen wél te bereiken. Dan heb je iemand nodig die met je meedenkt, technisch goed onderlegd is en veel weet van duurzaamheid.” Na wat onderzoek en gesprekken, viel de keuze op Valstar Simonis. “Een club die past bij ons dna”, vat Vorsteveld samen. In 2023 heeft de organisatie zich gecommitteerd aan de Green Deal Duurzame Zorg. “We hebben een aantal werkgroepen opgericht, die zich met verschillende facetten van verduurzaming bezighouden. Vastgoed en CO2-reductie is er daar een van. De maatregelen moeten ons in staat stellen om 55% CO2 te reduceren ten opzichte van 2018.”
LCC-methodiek
Rienk Hiddema is adviseur en directeur van de Valstar Simonis-vestiging in Groningen. Hij denkt met Treant mee over de technische, financiële en bouwkundige aspecten van de verduurzamingsopgave. “Wij kijken daarvoor naar de LCC, de life cycle costs. Met deze methodiek kunnen we verschillende scenario’s doorrekenen en goed adviseren hoe een organisatie als Treant de klimaatdoelstellingen kan behalen. We leggen de verschillende opties naast elkaar en laten zien op welk moment je het beste waarin kunt investeren.” Inmiddels heeft Valstar Simonis de eerste rapportages opgeleverd. Het is nu aan opdrachtgever Treant om te beslissen welke vervolgstappen daadwerkelijk genomen gaan worden.
Begrijpelijke taal
Het verkennen van die verschillende routes naar CO2-reductie is een behoorlijke opgave. Valstar Simonis inventariseerde de huidige stand van de technische installaties, hield interviews met technici van Treant en deed onderzoek naar alternatieve energiebronnen in de regio. “Dat resulteert in een helder overzicht met diverse mogelijkheden dat ook voor een leek te begrijpen is”, beschrijft Hiddema.
Altijd maatwerk
De plannen voor CO2-reductie zullen een mix zijn van laaghangend fruit en meer ingrijpende maatregelen, zoals elektrificeren en warmte-koudeopslag. “Daarnaast liggen er kansen in bouwkundige aanpassingen, zoals isolatie van daken en vloeren”, weet Hiddema. “Maar elk gebouw is voor een LCC-berekening uniek en ons advies is altijd maatwerk.”
Vorsteveld laat weten dat het voor hem van belang is, dat hij de verduurzamingsambitie kan integreren in het huisvestingsplan. “Dat betekent dat we zo dicht mogelijk bij de natuurlijke investeringsmomenten blijven. Daarvoor hebben we goed gekeken naar ons onderhoudsplan en veel gesproken met onze technici. Zij weten wanneer installaties en apparatuur aan vervanging toe zijn en daar proberen we zo goed mogelijk op in te spelen. Extra uitdaging daarbij is dat onze locaties gewoon in bedrijf moeten blijven en we de zorg voor patiënten moeten waarborgen.”
Ingewikkelde puzzel
De puzzel die Treant en Valstar Simonis samen aan het leggen zijn, is een ingewikkelde. Vorsteveld is zich er maar al te goed van bewust dat de klimaatambitie waaraan zijn organisatie zich gecommitteerd heeft, een stevige is. “Wij realiseren ons dat daar een kostenplaatje aan hangt, maar we zijn daar wel heel kritisch op. Ook wij kunnen een euro maar één keer uitgeven. En er zijn meer uitdagingen: denk aan de planning – 2030 is dichterbij dan je denkt – en aan de huidige netcongestie. We moeten realistisch blijven en ons vooral concentreren op wat er wél mogelijk is.”
Partnership
Vorsteveld toont zich tevreden over de samenwerking met Valstar Simonis. “Wij proberen met al onze leveranciers altijd een partnership op te bouwen en dat is met Valstar Simonis goed gelukt. Vertrouwen, transparantie en een kritische blik zijn voor mij belangrijke factoren en gelukkig vinden wij elkaar daarin. Het is ook fijn dat Valstar Simonis ervaring heeft in de zorgsector: zij snappen dat het hier 24/7 doorgaat, dat het om mensen gaat en dat onze lat hoog ligt.”
Lees de hele Valstar Visie hier.