Na een renovatie van bijna vijf jaar heeft De Nederlandsche Bank (DNB) haar vernieuwde kantoor aan het Frederiksplein in Amsterdam heropend. Vanaf 6 januari werken de medewerkers in een toekomstbestendig gebouw dat duurzaamheid en openheid uitstraalt. Valstar Simonis is vanaf het begin van de renovatie verantwoordelijk geweest voor het ontwerp van alle technische installaties.
Het kantoor is gerenoveerd volgens de hoogste standaarden van duurzaamheid en gezondheid, met certificeringen als BREEAM Outstanding en WELL Platinum. Daarmee is het gebouw niet alleen energiezuinig, maar ook klaar voor de uitdagingen van de toekomst.
Open en transparant
Vijf jaar geleden was het karakteristieke gebouw van architect Marius Duintjer technisch verouderd en voldeed het niet meer aan de hedendaagse eisen voor duurzaamheid en veiligheid. Met respect voor het oorspronkelijke ontwerp en onder leiding van architectenbureau Mecanoo heeft de renovatie niet alleen de technische basis vernieuwd, maar ook het karakter van het gebouw versterkt. Het kantoor is getransformeerd van een gesloten bastion naar een open en transparant gebouw dat opnieuw verbinding maakt met de stad en de samenleving (zie ook de infographic onderaan dit artikel).
Duurzaam en circulair
Met de keuze voor renovatie in plaats van nieuwbouw is 70.000 ton aan bouwmaterialen bespaard. De milieu-impact is hierdoor 50% lager dan bij een volledig nieuw gebouw. Alle duurzaamheidsinterventies aan het kantoor op het Frederiksplein en de verhuizing van het goud en de bankbiljetten naar een andere locatie zorgen er tezamen voor dat in het vernieuwde kantoor sprake is van 80% minder energieverbruik en CO2-uitstoot dan vóór de renovatie.
Het gebouw is ontworpen om maximaal gebruik te maken van duurzame bronnen, energiebesparing en energiezuinige installaties. Alle energie die nodig is, wordt zoveel mogelijk uit duurzame bronnen gehaald. Er is een warmte-koudeopslag en overal waar mogelijk liggen zonnepanelen en sedumdaken. Het gebouw draagt op deze manier bij aan een klimaatneutrale stad.
Bekijk de video met Mark Schreijnders, adviseur Valstar Simonis, over alle energiezuinige installaties.
Lees meer over het gebouw van De Nederlandsche Bank en alle ontwerpkeuzes op de site van DNB.