Wat lange tijd het best beveiligde gebouw van Amsterdam was, wordt straks een plek waar een toevallige passant van harte welkom is en zomaar binnen kan lopen. Het gebouw van De Nederlandsche Bank krijgt na de grootscheepse renovatie een transparant en uitnodigend karakter. Maar voor het zover is, moet er nog flink wat werk verzet worden en daarvoor is een sterk bouwteam opgetuigd. Vier teamleden gaan met elkaar in gesprek.
Aan tafel aangeschoven zijn Evert Jan Bronda (projectmanager van de renovatie, namens De Nederlandsche Bank), Bas Woldman (Design & Build Manager bij Strukton Worksphere), Wilfried van Mierlo (senior adviseur bij Valstar Simonis) en Mark Schreijnders (adviseur bij Valstar Simonis).
Waarom is gekozen voor deze bouwteamsamenwerking?
Evert Jan: “Veel opdrachtgevers beginnen een project als dit met het selecteren van de architect. Dat is een manier, maar niet de manier die mijn voorkeur heeft voor een dergelijk complex project. Ik vind het belangrijk om eerst de huisvestingsopgave scherp te krijgen en daarbij spelen bedrijfskundige en organisatorische aspecten een belangrijke rol. Wanneer je goed in beeld hebt wat je precies wil, kun je vervolgens daarbij de juiste partijen zoeken. Ook hier hebben we veel tijd gestoken in het beantwoorden van de vraag wat de bank nu echt wil. En dat was niet alleen een vijftig jaar oud gebouw renoveren en verduurzamen. De wens om veel meer in verbinding met de samenleving te staan, bleek minstens zo belangrijk. De bank heeft besloten om het geld en goud dat voorheen in het gebouw lag opgeslagen, te verhuizen naar een andere locatie. Dat betekent dat er minder beveiliging nodig is en de deuren letterlijk en figuurlijk open kunnen. Straks kan iedereen de oude kluis met eigen ogen zien en de volledige omvang – drie verdiepingen diep! – ervaren.”
Was het voor de ontwerpende en uitvoerende partijen (Valstar Simonis, Strukton) prettig om al in een vroeg stadium bij dit project betrokken te worden?
Bas: “In de meer traditionele rolverdeling krijg je als aannemer de stukken aangeleverd en ga je bouwen. Werken met een bouwteam maakt het complexer en misschien ook wel spannender, maar is zeker prettiger. Door gezamenlijk op te trekken in de DO- en TO-fase voorkom je veel discussies en latere wijzigingen en aanpassingen in het ontwerp. Je weet veel beter waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. Wij hebben ook al in de TO-fase een groot deel van de installaties gemodelleerd om nog meer grip te krijgen op het project en het proces.”
Wilfried: “Voor Valstar Simonis werkt dit ook uitstekend. Het is bovendien best bijzonder om te werken met een opdrachtgever die geen dichtgetimmerd programma van eisen heeft, maar vooral een programma van prestaties. Dat geeft ons de ruimte om de kennis en kunde die we hebben in te brengen en veel meer mee te denken.”
Hoe is de samenwerking in het bouwteam bevallen?
Mark: “Heel goed! We hebben er bewust voor gekozen om in het ontwerptraject ook fysiek bij elkaar te zitten. We werkten met het hele team van engineers en modelleurs hier in het bankgebouw en dat ging heel goed. De opdrachtgever en aannemer hebben er bovendien veel energie in gestoken om een goede samenwerking te creëren en te behouden.”
Evert Jan: “We zijn veel meer een sociaal contract met elkaar aangegaan dan een juridisch contract. Zonder ons een ‘softe vriendengroep’ te noemen, kan ik wel zeggen dat de onderlinge relaties heel goed zijn. Omdat we jarenlang heel intensief met elkaar optrekken, is dat volgens mij echt een niet te onderschatten succesfactor.”
Wat is het meest bijzondere van dit project?
Evert Jan: “Ik vind het zelf mooi om te zien dat de duurzaamheidsambitie hier zo hoog ligt. Niet alleen op energetisch vlak, maar ook als je kijkt naar circulariteit. Het meest aansprekende voorbeeld is de circulaire aanpak van de Satelliet, de ronde toren van het complex. We demonteren de ronde toren en deze wordt op een andere plek in Amsterdam weer opgebouwd.”
Bas: “Dat circulaire vind ik ook heel boeiend. Het is interessant om te zien en te ontdekken wat er op dat vlak allemaal mogelijk is. Voor de Amsterdammers is het meest bijzondere waarschijnlijk dat ze straks een heel open, toegankelijk en transparant gebouw terugkrijgen. Wij zijn benieuwd wat ze daarvan gaan vinden!”
Beeld DNB: Technisch Ontwerp. Renovatie De Nederlandsche Bank te Amsterdam. © DeNederlandscheBank. December 2020.
Foto: Tom van der Leij